Ecologisch tuinontwerp

In een ecologische tuin zijn dieren welkom. Vaste planten met bloemen bieden voedsel aan vlinders, bijen en andere insecten. Bij een waterplek kan een egel drinken. Een mooie volle beplanting biedt ze beschutting. Materialen zijn duurzaam en worden hergebruikt. Elk seizoen toont er haar eigen charme. Een tuin met een natuurlijk evenwicht kent weinig ziektes en plagen. De bodem is gezond en zit vol leven. Als je met de natuur samenwerkt, wordt je tuin vanzelf onderhoudsvriendelijk. Een goed doordacht ontwerp is de beste start voor je eigen oase.

Mijn werkwijze

Intakegesprek

Bij het ontwerp ga ik uit van wat voor jou belangrijk is en wat je met de tuin wilt doen. Van welke stijl je houdt en op welke plekken je het liefste zit. Een tuin op het noorden richt je anders in dan een tuin met veel zon. Tijdens het intakegesprek neem ik daarom de tijd om de tuin goed met je te bekijken. Wanneer er een plattegrond van de tuin is, maak ik daar graag gebruik van.

Tijdens het intakegesprek komen de volgende zaken aan de orde:

  • waar zit je graag
  • hoe loop je in de tuin
  • het uitzicht
  • functies, zoals plek voor een fiets of afvalcontainers
  • zon en schaduw
  • gebruik van de planten, bijvoorbeeld eetbaar of geneeskrachtig
  • welke dieren er leven
  • water, zoals irrigatie, afkoppeling regenwater, wadi of een vijver
  • stijl, kleur en vormen
  • seizoenen
  • ruimtebeleving
  • tuinelementen zoals een pergola of composthoop
  • materialen en hergebruik
  • de afmeting van je tuin
  • wat is je budget

Plan van aanpak

Na het intakegesprek stel ik een plan met offerte voor je op. Het plan van aanpak is gericht op wat jij wilt. Wil je met een schetssessie op locatie samen tot een ontwerp komen? Wil je alleen een beplantingsplan en daarna zelf aan de slag? Of wil je de hele tuin op de schop en een nieuw terras? Via vakvereniging Wilde Weelde heb ik contact met veel ervaren en kundige collega’s. Als ik iets niet kan uitvoeren, zoals het aanleggen van een groot terras, kan een collega dat wel. Ook heb ik samenwerking met een hovenier in Wageningen voor groot onderhoud.

Bodemonderzoek

Elke tuinopdracht begin ik met een bodemonderzoek. Een gezonde bodem is de belangrijkste voorwaarde voor een florerende tuin. De eigenschappen van de bodem bepalen welke planten er het beste kunnen groeien. Planten hebben een eigen voorkeur wat betreft de zuurgraad of het vochtgehalte en of het een losse zandgrond of dichte klei is. Het bodemonderzoek vormt dus de basis voor het ontwerp en het beplantingsplan.

Schetsontwerp en definitief ontwerp

Op basis van het intakegesprek maak ik een vlekkenplan en een schetsontwerp. Deze leg ik aan je voor. Het vlekkenplan is een grove schets wat waar in de tuin komt. Het schetsontwerp is meer uitgewerkt. Na het doorvoeren van eventuele wijzigingen maak ik een definitief ontwerp.

Beplantingsplan

Wil je een makkelijke tuin of heb je juist groene vingers en veel favoriete planten? Er zijn veel mogelijkheden om een beplantingsplan vorm te geven. In een eetbare siertuin zien de planten er mooi uit en zijn ze allemaal eetbaar. Er zijn ook veel geneeskrachtige planten die er mooi uitzien en die je kunt gebruiken om je gezondheid een boost te geven. Planten kunnen in de winter groen zijn of dan juist een hele mooie structuur behouden. Als je ook rekening houdt met de herfstverkleuring van planten, heb je in elk seizoen een aantrekkelijke tuin. De biologische kwekers waarmee ik werk hebben een ruim aanbod.

In de natuur heeft elke plant haar eigen voorkeursplek. Weidebloemen houden van open zonnige plekken. Een plant zoals echte guldenroede groeit in het wild in de bosrand en staat dus het liefst in de halfschaduw. Als een plant op de juiste plek staat, zal ze minder last hebben van ziektes en plagen. In het beplantingsplan hou ik daar rekening mee.

Voor het plan kijk ik ook welke dieren in jouw buurt voorkomen. Veel wilde bijen en hommels zijn van een specifieke plant afhankelijk. De relaties tussen inheemse planten en insecten zijn eeuwenoud en dateren vanaf de laatste ijstijd. Ik zal dus altijd een deel inheemse planten aanraden.

Bij Tarieven kun je een indicatie zien van de kosten die een ontwerp met zich meebrengt.

Neem contact op voor een gratis intakegesprek

De eetbare tuin

In Wageningen heb ik een eetbare tuin aangelegd. Ik heb het ontwerp ervan gemaakt en de planten in de grond gezet.

Het ontwerp is gebaseerd op gildes. Dit betekent dat er planten gecombineerd zijn die elkaar versterken. Bij de amandelboom zijn bijvoorbeeld witte dovenetel en duizendblad geplant om insecten aan te trekken. Deze inheemse planten hebben een grotere aantrekkingskracht op onze insecten omdat ze al een eeuwenoude relatie hebben opgebouwd.

Een deel van het terras is eruit gehaald om meer ruimte te geven aan de beplanting. De overgebleven stenen zijn opnieuw gebruikt voor andere tuinelementen. Een hovenier met wie ik samenwerk heeft er een nieuw pad mee aangelegd. Ik heb er een kruidenspiraal van gemaakt en de overgebleven tegels zijn gebruikt voor stapstenen in de tuin.

Lees meer over de eetbare tuin.