Heeft je tuin last van droogte? Wil je de bodem verbeteren? Wil je meer leven in de tuin?
Graag adviseer ik je hoe je een irrigatiesysteem aanlegt, de bodem kan verbeteren en meer dieren in je tuin kunt uitnodigen door de juiste nestkasten en drinkplekken aan te brengen. Ik heb ervaring met het plaatsen van nestkasten voor vleermuizen, uilen, zwaluwen, huismussen en andere vogels. Ook heb ik ervaring met het aanleggen van een irrigatiesysteem met druppelslangen, het maken van houtwallen, het planten van oever- en vijverplanten, het aanleggen van een inheemse bloemenweide, het beheren van kruidenrijk grasland en ik ben beginnend maaier met de zeis.
Wil je zelf een moestuin aanleggen, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Met meer dan 10 jaar ervaring in het aanleggen en bewerken van een moestuin in een weiland en op zware klei kan ik je advies geven hoe je dit het beste aanpakt.
Vanuit mijn opleidingen en ervaringen bekijk ik jouw leefgebied vanuit een heel breed perspectief:
- als ecologisch tuinontwerper met kennis van de bodem en ecologische samenhang
- als herborist met kennis van geneeskrachtige planten
- als natuurgids met kennis van eetbare planten
- geïnspireerd door de schoonheid en volmaakte samenhang in de natuur
- creatief
- cultuurhistorisch
- geografisch
- vanuit jouw binding met je omgeving
Door lidmaatschap bij vakvereniging Wilde Weelde blijf ik doorlopend leren. En als ik iets niet weet, verwijs ik je door naar de juiste specialist.
Op LinkedIn lees je meer over mijn ervaring en opleidingen.
Quickscan
Wanneer je een probleem in je tuin hebt en je weet niet wat er aan de hand is, kan ik een quickscan uitvoeren. Een quickscan bestaat uit literatuuronderzoek en een bodemonderzoek. Na het bodemonderzoek kan ik je eventueel gericht doorverwijzen naar een specialist, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een specifiek nader onderzoek in een laboratorium naar ziekten, plagen, grote tekorten in de bodem of bodemvervuiling.
De quickscan geeft geen uitsluitsel over de exacte hoeveelheid nutriënten en welke vorm van bodemvervuiling in de grond aanwezig is. Het is een indicatie waarna besloten kan worden op welk vlak nader onderzoek bij een laboratorium uit kan worden gevoerd. Dit kan veel kosten besparen, aangezien een breed onderzoek bij een laboratorium hoge kosten met zich meebrengt.
Bij een bodemonderzoek komen de volgende zaken aan de orde:
- geografische ligging van het perceel
- historie van het perceel
- grondsoort (bijvoorbeeld lemig zand)
- structuur van de bodem (samenhang)
- textuur van de bodem (verhouding zand, silt en lutum)
- verstorende lagen en verdichting
- grondwaterstand
- vochtgehalte
- zuurgraad
- nutriënten
- bodemleven
- organisch gehalte
- indicatorplanten en eventueel aanwezige plantengemeenschap
- ziekten en plagen
- bodemvervuiling
- andere omgevingsfactoren
Bij Tarieven kun je een indicatie zien van de kosten die een advies met zich meebrengt.
Neem contact op voor een gratis intakegesprek
Advies bij een oude rozentuin
In een tuin in Amerongen stierven ineens rozen die al veertig jaar floreerden. Ook andere planten gingen dood en er vielen gaten in de border.
Ik heb hier een quickscan bodemonderzoek gedaan en online onderzoek naar onder andere de geografische ligging en historie van de plek. Ook heb ik de recente grondwaterstanden bekeken. De resultaten en een advies heb ik in een rapport geleverd. Ook heb ik doorverwijzingen gegeven naar specialisten voor eventueel vervolgonderzoek en de professionele aanleg van een systeem voor het optimaal gebruik van regenwater.
Lees meer over projecten.